Er du endnu ikke kommet i gang med beregning af CO2-emissionerne i din virksomhed? Her er to gode grunde!
Klimaregnskaber er voksende i popularitet blandt Danmarks voksende virksomheder. Det er gået fra at være noget for de virksomheder, hvis ejere tænkte på klimaforandringernes konsekvenser, til at være næsten almen praksis.
Er du endnu ikke kommet i gang med beregning af CO2-emissionerne i din virksomhed?
Der er mange gode grunde til at komme i gang:
🤝 Investorernes forventninger
💰 SMV’er kan få offentlige tilskud til grønne initiativer
📉 Du kan spare på driftsomkostningerne
😍 Kunderne bliver mere positivt stemt overfor din virksomhed
✅ Du kommer på forkant med lovgivningen
🔗 Du er en del af en værdikæde
I dag vil vi fremhæve et par af dem. For det handler faktisk ikke kun om, at det er godt for klimaet – det kan også skabe konkret værdi for din forretning!
"Investorer er villige til at betale en premium på 10% for en virksomhed med en positiv ESG og klimahistorik."
- McKinsey
Investorer og banker forventer det
Klimaforandringer påvirker markeder og økonomier verden over. For mange investorer er det allerede blevet en central del af deres investeringsstrategi, at have omtanke for miljø- og klima med for øje. Gennem det seneste årti er der især stigende opmærksomhed på, hvordan man som investor håndterer risici og muligheder forbundet med klimaforandringer.
Det har betydet, at mange er begyndt investere direkte i grønne løsninger, og de investeringsmuligheder som ikke er en direkte grøn løsning skal screenes for miljø- og klimapåvirkninger. Investeringerne bliver altså sendt i retning af grønne investeringer:
- FNs “Principles of Responsible Investment” (PRI) er stødt stigende i popularitet og i skrivende stund er den underskrevet af 76% af store investeringsfonde.
- 450 finansielle institutioner har tilsluttet sig “The Glasgow Financial Alliance for Net Zero” (GFANZ). Det er altså ca. 40% af verdens investeringskapital, der aktivt har forpligtet sig til at finansiere og støtte virksomheder, der arbejder med klimarapportering og Net-Zero mål.
- BlackRock, et af verdens største investeringsselskaber, er begyndt at presse på for, at virksomhederne i deres porteføljer leverer større gennemsigtighed af deres klimapåvirkning.
I en rapport fra McKinsey er det ligeledes kommet frem, at investorer i gennemsnit er villige til at betale en premium på ca. 10% for en virksomhed med en positiv ESG og klimahistorik – og ifølge rapporten vil 25% af de adspurgte betale helt op til 20% ekstra! Det er altså ikke småpenge, det drejer sig om.
Det handler dog ikke kun om, at interessen er blevet større: Med nye krav og standarder som SFDR, bliver finansielle institutioner i højere grad nødt til at levere informationer om deres investeringers klimaaftryk – og det er derfor en rigtig god idé at du har styr på dit klimaregnskab, hvis du vil stå stærkest ift. at rejse nye penge.
Grønne lån
At have styr på dit klimaregnskab er dog ikke kun smart, hvis du vil rejse penge – det gælder også, hvis du vil låne penge. I løbet af de seneste år, er det nemlig blevet væsentligt mere fordelagtigt at optage “grønne“ lån. Det kan enten være til at implementere grønne løsninger eller renter, der er direkte ESG-afhængige.
SMV’er kan få offentlige tilskud til grønne initiativer
Vi har nævnt det før og nu gør vi det igen: Lige nu er et super godt tidspunkt at starte!
For selvom du måske ikke er overbevist endnu, så lad os prøve dette: Som SMV kan du få udgifterne til redegørelsen af CO2-emissioner betalt for dig!
Hver år uddeles der nemlig penge fra puljer som SMV:Grøn og CO2-Puljen, som du kan bruge til at finansiere jeres klimaregnskab og handleplan. Der åbnes for ansøgninger til CO2Puljen d. 27 februar 2023. SMV:Grøn åbner for ansøgninger i foråret 2023.
Hvis du kan se fordelene I at have taget nogle afgørende klimaskridt allerede nu, så sig til! Vi hjælper gerne med at lave jeres klimaregnskab, lægge en handleplan og med gratis og uforpligtende at skrive en ansøgning til en pulje, der passer til jer.