7 Konkrete tiltag til at reducere din virksomheds CO2-aftryk

Oskar Dahl Hansen

Blog

Indhold

Her er en liste med 7 helt konkrete tiltag du kan bruge til at gøre din virksomhed mere klimavenlig

Det behøver ikke altid være mere kompliceret end som så, at reducere din virksomheds CO2-aftryk. Vi har samlet en liste med en række af helt konkrete tiltag, som du kan eksekvere på lige nu 👊

Kategorier

🔥️ Varmeforbrug
✈️ Flypolitik
🍽 Kantineordning
🧼 Rengøringsløsning
🖥 Indkøb og elektronik
🚆 Medarbejdertransport
🏨 Hoteller

Varmeforbrug 🔥

Generelt er CO2-udledningen fra fjernvarme ikke den store synder. Det er dog et af de steder, man har mulighed for at nedsætte sit forbrug.

Det kan ske på to måder: Enten ved at minimere tabet vha. efterisolering af eksempelvis vinduer og døre eller simpelthen ved at holde kontoret et par grader koldere. Det gode her er, at man ikke kun kan se det på CO2-udlednignerne, men også på regningerne.

Flypolitik ✈️

Flypolitik er et af de oplagte steder at starte, og det kommer nok ikke som en overraskelse for nogen. For mange virksomheder, er kategorien den klart største i det samlede CO2-regnskab.

Et tiltag vi typisk anbefaler er derfor nogle klare firmapolitiker for, hvornår man må flyve. Som minimum bør indenrigsrejser være langs jorden, men det kan og bør også udvides til nabolandende eller i Norden. Der er omkring 120 kg. CO2 at spare for hver tur/retur fra KBH-AAR, hvis man tager toget i stedet for flyet.

Kantineordning 🍽

Kantineordningen er et sted, hvor de fleste virksomheder har muligheden for at rykke sig meget. Det er dog samtidig også et sted, hvor der typisk er mange følelser involveret, da det ikke er alle der bryder sig om at blive påduttet spisevaner.

Kigger man dog på det med klimaøjne, er der rigtigt meget at spare ved at skære ned på kødet. En omlægning til en total vegetarisk kantine ville selvfølgelig skabe den største reduktion, men vi ved godt, at det er muligt for de færreste.

Derfor anbefaler vi to veje derhen:
Indfør enkelte vegetardage. Start med en enkelt og skalér det så langsomt op. For en virksomhed med 150 ansatte, kan der være ca. 16 ton CO2 at spare, hvis man går fra normal varieret kost alle fem dage til at have tre dage uden kød.

Den anden vej er at udfase oksekødet så hurtigt som muligt og eventuelt erstatte det med svine- eller kyllingekød som en start. Der er nemligt rigtigt meget CO2 at spare her: En mørbrad udleder op mod 152 kg. CO2/kg., mens eksempelvis et kyllingebryst udleder omkring 3,5 kg. CO2/kg.

Rengøringsløsning 🧼

En typisk overset reduktionsmulighed er at udskifte sin rengøringsløsning eller presse på for, at de opererer så bæredygtigt som muligt. Her kan der være op mod 25% CO2 at spare. Det omhandler bæredygtig transport til og fra kontoret, men også de materialer, der bliver brugt.

Hvis du har brug for hjælp til at finde en god løsning, så skriv en mail til mig på oskar@climaider.com

Medarbejdertransport 🚆

Jeres medarbejdere er jeres største asset, og de skal jo til og fra arbejde. Sørg derfor for at oplyse og skabe incitamenter for at transportere sig bæredygtigt. Det kan være alt fra at have nok cykelstativer, sikre cykelskure eller ladestandere til elbilerne.

Alternativt kan I stille løsninger til rådighed – eksempelvis en cykel over lønnen og eller et abonnement hos GreenMobility.

Det er også noget vi kan hjælpe med, hvis du sender en mail til oskar@climaider.com

Hoteller 🏨

Indfør en firmapolitik omkring, at medarbejderne altid skal orientere sig efter klimavenlige løsninger ved rejser. Dette gælder selvfølgelig rejseformen, men også ved valg af hotel: Har hotellet nogle retningslinjer angående klima og miljø, er vegetariske måltider mulige og er de eventuelt certificeret af Green Key.

Kildeliste 🔗

CONCITO
DEFRA