4 grunde til at virksomheder bør måle deres CO2-aftryk

Oskar Dahl Hansen

Blog

Indhold

Der er efterhånden mange gode grunde til at adressere din virksomheds CO2-aftryk - læs med og lær hvorfor

1. Tiltræk og fasthold talent

Bæredygtighed og CSR er stigende grad en afgørende faktor, når de nyuddannede skal finde deres kommende arbejdsgiver. Blandt Millenials – der snart kommer til at repræsentere størstedelen af arbejdsmarkedet – er der ifølge Cone Communications op mod 64%, der vil takke nej til et job, hvis virksomheden ikke har stærke CSR-værdier. Samtidig ved vi, at 71% siger, at de faktisk er villige til at gå ned i løn for at arbejde i en virksomhed, de deler værdier med.

Noget tyder altså på, at man skal handle aktivt på sin CSR-strategi, hvis man vil forblive konkurrencedygtig – og her er gennemsigtighed ift. CO2-aftryk en helt oplagt måde at gøre det på. Der er heldigvis mange gode eksempler på virksomheder, der gør det. Zetland har bl.a. været en af dem, der herhjemme i Danmark har været utroligt transparente i deres tilgang til CO2-måling.

2. Beskyt din omsætning

Ifølge Unily, der har undersøgt klimapolitik på arbejdspladser, mener ca. 83% af de ansatte ikke, at deres arbejdsplads gør nok for klimaet. Når man samtidig ved, at virksomheder, der ikke gør nok for klimaet kan tabe helt op mod 25% af deres omsætning grundet potentiel medarbejderstrejke og faldende medarbejderengagement, står det altså klart, at der også kan være direkte økonomiske konsekvenser, hvis man som virksomhed ikke tager sin klimapolitik seriøst.

Dette understøttes af CDP, der viser, at virksomheder, der arbejder aktivt med deres klimapolitik har 18% højere “return on investment” sammenlignet med virksomheder, der ikke gør. Det er alligevel ret imponerende.

Det understreger altså bare, at grøn forretning også nødvendigvis er god forretning.

3. Tilpas dig lovgivningen

I skrivende stund er der i Danmark ingen konkrete regler for, at man som virksomhed skal leve op til nogle ikke-finansielle rapporteringskrav. Igennem en længere periode, er sådanne krav dog blevet diskuteret, og seneste har vi set EU taksonomien, der kræver større bæredygtig gennemsigtighed hos større virksomheder. 

Det er ikke sikkert, at disse krav rammer jeres virksomhed, men vi er i stigende grad begyndt at se ambitiøse krav fra nogle af de største virksomheder i landet. Senest har Novo Nordisk sat et krav om 100% grøn strøm hos alle leverandører senest i 2030. Denne mere “autonome” lovgivning kommer vi til at se mere til i fremtiden.

CO2-rapportering bliver altså et must-have før eller siden. Derfor kan man som virksomhed lige så godt se fremad og begynde at implementere en praksis, der understøtter CO2-måling og gennemsigtighed ift. bæredygtighed. Det kommer i hvert fald ikke til at skade konkurrenceevnen at være på forkant med lige netop dette.

4. Behold dine kunder

Forbrugerne vægter i stigende grad bæredygtighed: Ifølge en rapport fra IBM vil ca. 6/10 ændre købsvaner for at sænke deres CO2-aftryk. I den gruppe af forbrugerne, der mener, at bæredygtighed er meget eller ekstremt vigtigt, er over 70% villige til at betale helt op mod 35% mere for produkter og brands, der tager ansvar for klimaet.

Der findes en række eksempler på virksomheder, der med stor succes har inkorporeret et brand narrativ med bæredygtighed i centrum. Mest kendt er måske outdoor-giganten Patagonia, der er en af topscorerne indenfor B Corp bevægelsen. De har opnået en omsætning på ca. 5,5 milliarder kroner årligt med over 70% genbrugte materialer i deres tøj og udelukkende økologisk bomuld. De er et godt eksempel på en virksomhed, der bl.a. på baggrund af deres transparente klimapolitik og -resultater har opnået stor kundeloyalitet og stigning i popularitet.

Hvis du er interesseret i at indgå en dialog omkring klimatiltag og CO2-måling i din virksomhed- eller organisation, er du velkommen til at tage kontakt til mig på oskar@climaider.com