5 tips og tricks til genbrug på arbejdspladsen

Lasse Bugge Jensen

Blog

Indhold

Kom i gang med genbrug på arbejdspladsen. Med disse fem tips kan I hurtigt og nemt komme i gang

Det er vel næppe gået nogens næse forbi at fremtiden kommer til at handle om at blive bedre til at genbruge. Vi overproducerer og overforbruger i stor stil. I Danmark alene lever vi som om, Jorden har fire gange så mange ressourcer, som den egentlig har.  Vi behøver vel næppe forklare, hvorfor at overforbrug er et problem, vi kan kun konkludere at vi tærer for meget på de ressourcer vi har til rådighed.

Vi har derfor lavet en liste, som kan hjælpe din arbejdsplads med at blive bedre til at genbruge, og forhåbentlig kan det smitte af, i alle organisationens afdelinger. Sammen kan vi gøre en forskel for at mindske vores forbrug, og opnå en mere bæredygtig hverdag.

5 tips og tricks til genbrug på arbejdspladsen

1. Gå i genbrugsbutikken.

Hvis kontoret f.eks. skal have nye møbler, så spørg den lokale genbrugsbutik om de har noget, som kunne være interessant til jeres kontor. Det er både billigere og bedre for miljøet. Genbrugsmøbler kan give jeres kontor et unikt præg, samtidig med at I reducerer spild og ressourceforbrug.

2. Opfordr medarbejderne til at donere gamle møbler og materialer til arbejdspladsen

Hvis nogle medarbejdere ligger inde med noget, de ellers ville have smidt ud, kan I lave en byttestation på arbejdspladsen. Her kunne der deles alt mellem gamle kaffemaskiner og bøger. Kun fantasien sætter grænser. Enten kan de blive doneret til arbejdspladsen, (f.eks. en kaffemaskine), eller det kan være at kollegaerne synes det er spændende med en god bog.

3. Bytteøkonomi

En god gammel studehandel kan nogen gange være en god ting. Dette kan både være medarbejdere imellem, og mellem arbejdsgivere og medarbejdere. Hvis din arbejdsplads f.eks. mangler en elkedel, og du lægger inde med én, så kan du forhandle dig til diverse goder hos arbejdspladsen. Måske en halv fridag? Lønforhøjelse? Nye opgaver? Hvad end der giver mening er selvfølgelig individuelt, men arbejdspladsen kan opfordre til en god og sund bytteøkonomi.

4. Udarbejdelse af politik og retningslinjer

Udarbejd en genbrugspolitik. Skriv klare retningslinjer for genbrug og affaldshåndtering. Følg op på den regelmæssigt. Det kan også være en god idé at nedsætte en komité af udvalgte medarbejdere, som skal fremme og løbende evaluere genbrugsindsatsen.

5. Skilte og vejledning

Opsæt både skilte og vejledning til hvordan man genbruger på arbejdspladsen. I samme omgang, kan der også markeres at dette er en arbejdsplads, som går op i affaldssortering og genbrug. Udarbejd gerne nogle pædagogiske skilte, eller klar markering for hvordan affald bliver håndteret. Gør det gerne nemt at forstalle kan være på bølgelængde med budskabet. På den måde kan medarbejderne bedre sortere og håndtere det affald, der måtte opstå.

Konklusion

Ved at følge disse enkle strategier kan din arbejdsplads blive bedre til at genbruge og samtidig bidrage til en mere bæredygtig fremtid. Genbrug er ikke kun godt for miljøet, det kan også være økonomisk fordelagtigt og styrke fællesskabet på arbejdspladsen. Sammen kan vi komme vores overbrug til livs. Det handler om en kulturændring i samfundet, og det kan vi opnå ved at samarbejde, blive bedre til at affaldssortere og genbruge. Både på mikro- og makro niveau.