An african woman picks seeds from a mangrove tree

støt vores klimaprojekter

bekæmp klima-forandring med et månedligt medlemskab

Illustrated one

Fjern CO2

Giv fattige familier en ny vedvarende energikilde og spar mange tons CO2 hver måned.

Illustrated two

Plant træer

Plant træer hver måned på Madagaskar og tag fat i roden af problemet ved skovrydning.

Illustrated 3

Reducer

Prøv udfordringer i vores app og se hvor meget du kan reducere dit klimaaftryk.

An illustration depicting a busted robot and a bird fixing it

Vi beklager ulejligheden – vores medlemskab oprettelse på hjemmesiden er midlertidigt ude af drift

Vi arbejder på at udarbejde et problem der giver brugere fejlkoder i medlemskab oprettelsen.

Problemet omfatter kun hjemmesiden. Hvis du vil, kan du stadig oprette et medlemskab gennem vores app!

App Store app download buttonApp Store app download buttonGoogle Play store app download button
A phone showing an overview of Climaiders projects

Som medlem af Climaider er bidrager du til klimaprojekter i udviklingslande, der gør en effektiv og målbar forskel for klimaet. Projekterne er strengt kontrolleret af tredjeparter og du kan nemt følge din indsats gennem vores app.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Vælg en plan
Illustrated trees.

projekt 1: plant træer i climaider skoven på madagaskar

Eden Reforestation Projects

An african woman picks seeds from a mangrove tree

Eden Reforestation Projects – hvad er det?

Eden Reforestation Projects er et non-profit som siden 2004 har plantet mere end 300 millioner træer. Millioner! De har opnået Platinium status hos GuideStar (amerikansk organisation, som vurderer og rangerer non-profits), er et officielt FN partnerprojekt og opererer efter deres “employ to plant” metodologi.


Eden Reforestation Projects er startet i erkendelsen af, at skovfældning og ekstrem fattigdom går hånd i hånd – og derfor at det også går hånd i hånd at løfte folk ud af ekstrem fattigdom ved at genplante verdens skove. “Employ to plant” fungerer ved, at Eden går ind i områder med helt ekstrem fattigdom og arbejdsløshed, og tilbyder fair lønnet arbejde med at genplante træer. Det giver et væld af socioøkonomiske fordele for lokalbefolkningen samtidig med at skovene genoprettes.


  • Dyrene får deres naturlige habitat tilbage
  • Jorden beskyttes mod at blive udpint og erosion
  • Kystlinjer og havmiljø beskyttes af mangrove træerne – træer der vokser i saltvand
  • CO2-niveauet i atmosfæren sænkes ved at etablere nye skove
  • Bekæmper ekstrem fattigdom ved at forsyne lokalbefolkningen med penge, mad og mulighed for uddannelse
  • Fordrer ligestilling ved at ansætte mange kvinder i områder hvor uligheden mellem kønnene er stor
A group of african residents harvesting mangrove seeds

Når skovene fældes, efterlader det jorden sårbar. Efter kort tid er jorden ofte så udpint at den er værdiløs, hvilket tvinger lokalbefolkningen dybere ind i skovene. Den ekstreme fattigdom tvinger lokalbefolkningen til at udnytte skovens ressourcer. Ved at give dem en alternativ kilde til indkomst igennem træplantning løfter det befolkningen ud af den fattigdom som i første omgang tvang dem til at rydde i skovene. De forsynes også med alternative komfurer til at lave mad uden at skulle fælde skoven til brænde, og med rent vand hvilket sikrer at de ikke behøves store mængder brænde for at koge og derved rense vandet. Med projekterne etableres også en række andre tiltag såsom skoler, en fødselsklinik m.m.


Mange af verdens største initiativer til træplantning som fx Ecosia, vælger Eden som deres træplantningspartner og ifølge Verdensbanken er Edens skovprojekter på Madagascar (hvor Climaiders skov også står) større end alle andre skovprojekter på øen tilsammen.


De træer vi planter kaldes mangrove træer. Det er træer, der vokser i saltvand, men kan sagtens være forskellige arter. Mangrove træer er særligt vigtige, fordi netop denne type træer optager særligt meget CO2 og samtidig modvirker erosion af kystlinjerne og skaber et habitat for en lang række dyr og fisk. Selvom vi ikke tæller træerne med i den klimakompensation vi laver, synes vi stadig det er vigtigt at plante netop de træer, der opsuger allermest CO2. Men hvorfor tæller vi dem ikke med? Det kan du læse her:

A desolate mangrove area in desperate need of re-planting

Hvorfor træer og kompensation på samme tid?

Skove er enormt vigtige for verden. Det er bogstaveligt talt en “maskine” der suger CO2 direkte ud af luften. Derudover er skovene hjem for en utrolig mængde af verdens dyr og er uvurderlige ud fra et miljøperspektiv. De modvirker erosion af jord, holder på jordens næringsstoffer, bevarer grundvandsniveauet og mange mange flere vigtige funktioner.


Nærmest alle er faktisk enige i, at skove spiller en central rolle hvis vi på nogen måde skal løse klimakrisen. Lige siden vi startede Climaider, er vi gentagne gange blevet anbefalet af forskellige eksperter til at støtte skovene. Det er også derfor, vi tidligere har finansieret vores to træer projekter: TIST og Kariba. Men selvom alle er enige om skovenes vigtighed, er der et problem: Træer er ikke særligt egnede til at generere CO2-kreditter fra. Det er muligt, men svært. Hvis du brænder et ton metangas, er det brændt. Det er væk og kan aldrig komme tilbage - det er din garanti.

A mangrove saplingA crab hiding in the muddy waters of a mangrove forest

Tidligere har vi støttet skovprojekter af højeste kvalitet. Regelmæssig kontrol og mange, mange forholdsregler sikrede, at skovene stod tilbage, og at i tilfælde af, at der skete noget med et træ, var vi garanteret, at et anden ville blive genplantet i stedet. Vi gjorde det, fordi det vigtigste for os i Climaider er, at du kan regne med, at vores projekter fjerner den CO2, vi lover.


Men al den kontrol betyder, at en stor del af de penge, vi bruger på at plante træer, ender med at blive brugt på verificering og kontrol. Derfor klimakompenserer vi kun gennem klimaprojekter, hvor der ikke er nogen tvivl. Det er din garanti for, at dit klimaaftryk altid vil blive fjernet. Men oven i det, planter vi træer gennem Eden. Ved ikke at bruge træer som klimakompensation, undgår vi at skulle bruge mange penge på kontrol og kan derfor plante langt flere træer end før – men uden at gå på kompromis.


Ca. 80% af de træer vi planter gennem Eden overlever. Men når man medtager at træerne selv spreder deres frø og genplanter sig, ender det faktisk med at hvert træ ender med at blive til 3 levende træer. Så hvis du fx planter 15 træer om måneden gennem dit medlemskab, bliver det i sidste ende med al sandsynlighed til 45 træer. Derfor er vi både utroligt glade og stolte over denne nye løsning og glæder os til at vise dig billeder og give opdateringer på, hvordan jeres skov i Madagaskar har det.

A group of african residents planting mangrove seedsA group of african residents preparing mangrove seeds for planting

Vi har plantet 490.695 træer!

“Det er træerne, der skal redde os”. Sådan skrev Jørgen Steen Nielsen i Information d. 16 Oktober 2018, og vi er enige med ham.


I samarbejde med Eden vil vi i løbet af de næste par år plante op til 2,5 millioner nye træer i Madagaskar i vores egen skov. På grund af medlemmerne af Climaider, har vi en skov i Madagaskar, der fortsætter med at vokse i størrelse hver dag. Det er vigtigt at bemærke, at vi ikke planter træerne for at kompensere for dit klimaaftryk. Vi fjerner 100 % af dit klimaaftryk gennem verificerede klimaprojekter, hvor besparelserne beregnes i tonsvis af CO2, der kontrolleres og verificeres til CO2-kreditter.


De træer, vi planter gennem Eden Genplantning Projekter er derfor et tillæg til den normale klimakompensation. Nederst på denne side kan du læse, hvorfor vi gør dette.

Illustrated pink fire.

projekt 2: Effektive komfurer og træplantning, østafrika

Climaiders projekt

For at sikre allermest klima for pengene og skære fordyrende mellemled fra starter vi vores helt eget klimaprojekt hos Climaider. Ved at skabe vores eget projekt kan vi have størst mulig effekt på lokalsamfundet samtidig med, at vi sikrer maksimal CO2-besparelse til samme pris som før.

Projektet er i Østafrika, som har en bred vifte af skove, der er hjemsted for et væld af biodiversitet, som desværre delvist er ryddet på grund af ulovlig skovhugst til tømmer og brænde. Projektet har to hovedformål: Producere mere effektive biomassebrændsler fra affaldsbiomasse og distribuere effektive biomassekomfurer til lokalbefolkningen.

Vi kan selvfølgelig ikke gøre det selv. Vi samarbejder med en lokal NGO, der fokuserer på naturressourceforvaltning, viden hos lokalbefolkningen, bevarelse af ressourcer og bæredygtigt landbrug.

A selection of portable stoves on display

Støtte af lokalbefolkningen

Mange mennesker i Østafrika laver mad over åben ild, hvilket kræver op til 5 tons brænde om året og producerer store mængder giftig røg. De store mængder af røg kan føre til en lang række sygdomme som lungebetændelse, kroniske luftvejssygdomme, hjerte-kar-sygdomme, lav fødselsvægt og mange flere.

Projektet har til formål at producere og distribuere klimavenlige og effektive komfurer til lokalbefolkningen til en nedsat og overkommelig pris. De effektive komfurer brænder helt rent, producerer betydeligt mindre – hvis ingen røg – og bruger op til 90 % mindre brænde. Ovnene kan også brænde med andre former for biomasse såsom afgrøderester, pinde og briketter.

Distributionen af ​​effektive komfurer betyder, at der er behov for mindre brænde, hvilket reducerer både presset på skovøkosystemer og de skadelige sundhedseffekter på lokalbefolkningen. Når der skal bruges væsentligt mindre brændstof betyder det også, at der skal bruges mindre tid og færre penge på at anskaffe brænde, hvilket frigør ressourcer til andre aktiviteter. De skadelige virkninger af at lave mad over åben ild går desuden uforholdsmæssigt meget ud over kvinder og børn, da de typisk står for at lave maden. Udover at distribuere brændeovnene er målet at skabe mere effektive brændsler fra affaldsbiomasse som briketter eller piller, hvilket yderligere reducerer presset på skovene.

A Nigerian family cooking over an open bonfire in a back alley

Denne del af projektet har til formål at forhindre yderligere skovrydning af den allerede truede skov

An old outdoor charcoal stove setup with lots of drywood lining the walls

Projektet er helt nyopstartet, og din støtte er derfor særdeles afgørende for, at projektet får succes

Årsagen til, at vi har valgt selv at starte vores eget projekt er, at vi på den måde kan skære fordyrende mellemmænd fra. Klimakreditter er steget enormt i pris over de seneste par år i takt med, at der er kommet højere og højere tiltro til deres effekt. Men det gør også, at I medlemmer har kunnet få mindre klima for pengene end før, og det syntes vi er ærgerligt.

Derfor vil vi indgå i et samarbejde direkte med en lokal NGO, og vil også selv være til stede “on-the-ground” for at afvikle projektet og sørge for, at alt forløber som det skal. Desuden gør det, at vi nu kan designe projektet præcis, som vi gerne vil have det i stedet for at gå på kompromis og blot at screene andres allerede eksisterende projekter for at finde det, vi synes mest muligt levede op til vores krav og kriterier.

Alle statistikker fra https://naccnigeria.org/about-us/issue Nigeria clean cooking alliance

Billeder attribueret til

DFID - UK, CC BY 2.0..

United States Mission Geneva, CC BY-ND 2.0..

mckaysavage, CC BY 2.0..

A resident of Nigeria holding a prototype efficiency stove

klimakreditter fra certificerede og troværdige projekter

Det kan ofte være lidt af en jungle at navigere markedet for CO2-kreditter, på grund af dyre forhandlere og ikke-certificerede projekter.

Hos Climaider udvælger vi udelukkende projekter, der er verificeret af de strengeste branchestandarder: Gold Standard og Verified Carbon Standard.

Ved at samle vores medlemmers bidrag hver måned, er vi i stand til at købe store mængder af kreditter direkte fra projekterne, og dermed skære dyre mellemmænd fra. Desuden betyder det også, at processen bliver mere transparent for dig. Derfor kan du kan til enhver tid vide dig sikker på, at pengene går direkte til klimaprojekterne.

community impact

500.000

tons CO2 fjernet

"Man kan donere lige hvad man vil hver måned, og jo netop få anslået sit CO2-udslip og betale for at opgøre for det man udleder.

Det er meget gennemskueligt, og super interessant og finde ud af hvilke poster man i sit klimaregnskab måske kan skrue på for at være endnu bedre mod miljøet. Kæmpe anbefaling herfra!"

- Mira

700.000

træer plantet

Der er mange flere engagerede Climaidere på Trustpilot 👑

udlign dit co2-aftryk for kun 138kr/md

faq

🤓 Hvorfor blive medlem?
💸 Er Climaider non-profit?
🔗 Er der en bindingsperiode på et medlemskab?
👎 Hvordan opsiger jeg mit abonnement?
💌 Hvordan kommer jeg i kontakt med jer?
🧐 Hvordan ved jeg det virker?
🤥 Er det ikke bare aflad?
💰 Hvordan kan det være så billigt?
🌍 Kan det her løse klimaforandringerne?
💚 Hvordan passer I på de træer I planter?
🏝 Kan jeg besøge projekterne?
🧮 Hvordan beregner i mit klimaaftryk?

følg med på mail og plant et træ

An illustrated tree