Climaider er for alle, der gerne vil gøre en ekstra forskel for at bidrage til en grønnere fremtid.
Vi startede Climaider, fordi vi ville gøre det nemmere at gøre en målbar og effektiv forskel for klimaet. For hvad kan man som individ gøre for at bekæmpe klimaforandringerne? Vi vil gøre det nemt for dig.
Som medlem af Climaider er du med til at finansiere effektive klimaprojekter rundt omkring i verden, der gør en effektiv og målbar forskel for klimaet. Vi hjælper dig med at reducere din CO2-udledning og kompensere for den udledning, som du ikke er i stand til at reducere.
Nej. Vi er business for impact. Det er vi fordi vi ikke har tid til at vente. Vi skal vokse os så store som muligt for at kunne gøre så stor en forskel som muligt, og det involverer også at udnytte alle de værktøjer normale virksomheder har til rådighed, som f.eks. investorer. Så selvom vi måler vores bundlinje i CO2, opererer vi på alle andre områder som en normal virksomhed. CO2-kreditter anses alligevel også som en vare i Danmark, så vi ville ikke kunne få skattefradrag.
77,5% af de penge vi får ind, går videre til klimaprojekter og træplantning. De sidste 22,5% bruges på at holde biksen kørende og især på at værge nye medlemmer. Climaider er stadig en lille virksomhed og hvis vi skal gøre en stor forskel i verden, skal vi være store. Derfor har vi brug for nogle penge til at sprede budskabet og blive kendt af flere danskere.
De 22,5% af dit medlemsskab bruges altså på at skaffe endnu flere medlemmer. Hvis de 22,5% så skaffer et andet medlem som igen kan donere lige så meget som dig, så er det jo en meget god idé. Vi har en mission om, på sigt at bringe administrationsgebyret så langt ned som muligt for jer privatmedlemmer og over det sidste år har vi også fået sænket det med 10%! Vi håber igen næste år at kunne glæde jer med, at have sænket det yderligere.
Der er ingen bindingsperiode, og hvis du vil afmelde dig en dag, sker det med det samme.
Du kan altid opsige dit medlemskab i appen eller ved at skrive til os på [email protected]
Du kan kontakte os på mail ved at skrive til [email protected] eller ved at ringe til os på 30248313.
Vi stiller de strengeste krav til vores projekter. Vi støtter udelukkende projekter som er blevet kontrolleret og godkendt af enten Verified Carbon Standard (VCS) eller Gold Standard. På samme måde vil vores klimaprojekt også blive verificeret efter samme strenge standarder. VCS og GS er to organisationer, som arbejder med at vurdere og kontrollere projekterne. De er uafhængige fra projekterne og tager løbende ud og kontrollerer, at alt foregår som det skal - og er de to strengeste og mest grundige standarder i industrien.
Det er også hvad der anbefales af bl.a. CONCITO:
"For at være så effektiv og troværdig som muligt bør køb af kompensationen dog kun ske gennem organisationer, der benytter de mest krævende standarder for certificering af projekternes CO2-reduktion, f.eks. Gold Standard eller VCS”
- Henrik Gudmundsson, CONCITO, Danmark Grønne Tænketank
Ud over at holde os til disse strenge standarder sætter vi en lang række yderligere krav og kriterier som vores eksperter har opstillet, baseret på den nyeste forskning på området. Derfor kan vi med ro i stemmen sige, at vi mener, vi tilbyder de allerbedste projekter der overhovedet findes.
Nej. At betale aflad forede præsternes lommer. At betale kompensation finansierer reel, målbar klimahandling, der fjerner CO2, bekæmper fattigdom og beskytter jordens biodiversitet. Vi opfordrer på det kraftigste til, at man bruger vores CO2-beregners resultat til at kigge på sit eget forbrug og se, hvor man kan sætte ind. Men det tyder alt til gengæld også på, at vores medlemmer gør!
I de undersøgelser vi har lavet indikerer næsten ingen, at de bruger kompensation som en måde at slippe for at gøre andet for klimaet. Forskningen peger da også på, at de som køber klimakreditter også nedbringer deres egen direkte udledning omkring 350% hurtigere end de, som ikke gør. Kompensation er for de, der vil gøre noget ekstra for klimaet. Det er for dem, der gerne vil bruge deres penge så effektivt som muligt og sætte ind, hvor pengene gør den største forskel.
Men selv hvis nogle få vælger at kompensere uden overhovedet at kigge på deres eget liv, så ser vi det stadig som langt bedre end ingenting. De mennesker forestiller vi os ikke havde gjort alverden alligevel, og deres penge er så med til at spare klimaet for mange gange mere CO2 end de selv ville kunne have gjort herhjemme.
Vores projekter ligger i udviklingslande, og det er der en god grund til. Helt kort forklaret: Mest klima for pengene.
I mange udviklingslande er der såkaldte "lavthængende frugter" - problemer der nemt kan løses og gør en stor forskel. Hvis du i danmark skal udlede mindre CO2 fra din madlavning, kunne du f.eks. gå ud og købe et AAA+ energimærket komfur med den nyeste teknologi i. Men det samme problem i et meget fattigt område, kan være så simpelt som at give menneskene et helt simpelt ler-komfur i stedet for, at de skal lave mad over åben ild. Og selvom løsningen er så meget nemmere og billigere, gør den også en større forskel. De få % strøm du sparer på dit nye komfur i Danmark blegner lidt, stillet op imod de hundredevis af kg. kul, der årligt spares ved at give en fattig familie adgang til et bedre komfur. Derudover skåner det familiens børn for at gå i røg fra bålstedet hele dagen og sparer bl.a. familien mange penge til brændsel.
Sådan støtter vi også de mennesker, som rammes hårdest af klimaforandringerne på trods af, at de har det mindste ansvar i krisen. Hvis vi så oven i købet kan gå ind i lande, som er i gang med en industrialisering og sørge for at den industrialisering foregår på bæredygtig energi, så kan vi springe den kul, olie og gas-afhængige industrialisering over, som har været med til at skabe problemet i resten af verden.
Træer er vigtige. Faktisk ekstremt vigtige. Men de er ikke så oplagte til at måles og tælles på den måde, det er påkrævet for at lave CO2-kreditter. Derfor fjerner vi al den CO2, vi skal på vegne af medlemmerne gennem andre CO2 projekter. Det er eksempel projekter, hvor vi med teknologi suger drivhusgasser ud af luften, projekter hvor vi laver bæredygtig energi eller noget helt tredje - og så planter vi træerne fordi alle ved, at det er vigtigt og en god idé.
På den måde får vi sparet en hel masse CO2 og samtidig plantet en utrolig mængde træer uden at skulle spilde unødvendigt mange penge på at udføre overdreven kontrol og på andre måde forcere træprojekterne til at fungere under kreditsystemets firkantede rammer. Det gør, at vi kan bruge flere penge på rent faktisk at plante træer og færre penge på bureaukrati og lange kredit-procedurer.
Sammen med mange andre ting, så ja. Vi skal sætte ind alle vegne. Vi er så mange mennesker på denne klode, som er bekymrede og går op i at få løst disse problemer. Jo flere, vi går sammen om at gøre noget, des nærmere kommer vi på at løse problemet. I Climaider tror vi ikke på, at der er én løsning, men mange små løsninger.
Vi tror derfor på, at vi både skal presse vores politikere til systemisk forandring, omstille vores egne liv, lave teknologisk innovation og finansiere CO2-reduktioner andre steder i verden. Det betyder, at man starter dér, hvor løsningerne er mest tilgængelige og gør den største forskel. Vi starter med andre ord med de lavest hængende frugter, dér hvor man kan få allermest klima for pengene.
Nej. En CO2-kvote er en tilladelse til at udlede et ton CO2. En CO2-kredit er et bevis på, at man har fjernet eller undgået et ton CO2 fra atmosfæren. Kvoter er tilladelser til virksomheder og fungerer i det tvivlsomme (men i forbedring) europæiske kvotesystem. Vores CO2-kreditter er beviser på, at vi har gjort den forskel, vi lover.
CO2e - eller CO2 ækvivalenter - er en fælles betegnelse for alle drivhusgasser. Man omregner altså alle drivhusgasser til den tilsvarende mænge CO2 for at give et nemt og forståeligt sammenligningsgrundlag. Når man taler om CO2-udledningerne er det faktisk ofte, at man mener CO2e. Sådan er det i hvert hos os: Mange drivhusgasser er medregnet, men vi dækker det hele ind under CO2.
Du kan læse mere om porteføljen af klimaprojekter, som dine penge går til her.
Der tages en række forholdsregler for at sikre træerne. For det første plantes de kun på land, hvor der er tegnet “evighedskontrakter” - altså kontrakter, der tilkendegiver, at der til tid og evighed skal stå skov her. Det kan f.eks. være en kontrakt indgået med den lokale regering. Derudover går vi ikke bare ind og planter ny skov, men forsøger så vidt som muligt at løse de underliggende problemer, som gjorde, at skoven blev fældet i første omgang. Gennem ansættelse hos Eden Reforestation Projects, løftes lokalbefolkningen ud af den ekstreme fattigdom, der i første omgang tvang dem til at fælde skovene.
De planter selv skovene, og får derved et tilhørsforhold oven i det økonomiske incitament de i forvejen har fra, at de får løn for at passe på træerne. De ansættes nemlig ikke kun til at plante træerne, men i lige så høj grad til at passe på træerne og beskytte dem mod fx ulovlig fældning. Med tiden bliver det incitament endnu stærkere, da en del af træerne plantes som frugt- og nøddetræer, og derved giver ekstra indkomst til de lokale. Ved projektstart sørges også for at møde de brændebehov, som ofte fik folk til at fælde træerne i første omgang.
Ved at erstatte madlavning over åben ild med effektive eller soldrevne komfurer sørger man for at behovet for brænde ikke overstiger, hvad lokalmiljøet kan bære. Som årene går og træerne vokser, forbedres kvaliteten af jorden og miljøet for dyrene sig også. Det forhindrer erosion og holder på kystlinjer, hvilket gør, at landbruget i områderne giver bedre afkast. De træer vi planter er mangrove træer og står ved kysten. Deres rødder er i vandet og bliver hjem for et rigt dyreliv. Det giver også de lokale deres fiskemuligheder tilbage.
På mange indirekte måder gavner træerne altså også lokalbefolkningen, og giver dem et stærkt incitament til at passe på dem. Skovbrande er ofte noget af det, man frygter mest i forbindelse med træprojekter, men da vores træer står i vand, er den risiko stort set ikke-eksisterende. Og selv hvis et træ ikke skulle overleve plantningen eller ende med at blive fældet eller brændt, så genplanter træerne sig ifølge Eden heldigvis af sig selv i en rate på 1:3. Det vil sige, at for hvert træ vi planter, ender der i gennemsnit med at stå tre levende træer.
Planter du altså f.eks. 15 træer om måneden, er det sandsynligt at du reelt ender med 45. Der er selvfølgelig intet, der kan garanteres 100% og vi kan ikke love at øen ikke ud af det blå rammes af en tsunami eller anden force majeure - men vi kan gøre vores bedste for at undgå alle rimelige farer. Alle disse foranstaltninger gør os rolige omkring, at vores træer overlever og trives, men netop fordi vi ikke kan garantere det 100%, er det at vi vælger ikke at tælle træerne med som klimakompensation.
Ja det kan du godt. Kontakt os på [email protected], hvis du vil vide mere eller arrangere et besøg.
Når du tager CO2-beregneren i vores app besvarer du en række spørgsmål omkring din livsstil. Vi sammensætter dine svar med emissionsfaktorer og kommer på den måde med et bud på dit CO2-afryk. På den måde kan vi beregne lige præcis din CO2-udledning. Vi har samlet alle forholdene bag beregningen af dit CO2-aftryk i dette whitepaper.
Tallet vi giver dig, er et kvalificeret overslag beregnet ud fra gennemsnitlige tal. Ikke alle parametrene i beregningen kan foretages uden at tage visse antagelser baseret på et gennemsnit og der er mange valg der går ind i valget af emissionsfaktorer. Derfor skal dit resultat tages som et estimat og ikke en absolut sandhed.
Husk dog på, at hvis du benytter den detaljerede version af beregneren, så får du også et mere præcist tal. For ikke at gøre beregneren alt for alen-lang er der selvfølgelig stadig en del ting vi ikke spørger ind til, men det meste medtages i den detaljerede beregner.
Det er heller ikke sikkert du har det!
Men hvis du til tider synes det er lidt svært at vide hvad du kan gøre for at bekæmpe klimaforandringerne, så kan Climaider appen være noget for dig. Eller hvis du bare har lyst til at se hvor stort dit klimaaftryk er eller vil lære noget nyt.
Vi vil gerne gøre det nemt og sjovt for almindelige mennesker at gøre en indsats klimaet. Derfor har vi lavet Climaider. Vi har samlet alle de handlinger, der gør den største forskel for den mindste indsats, så det er overskueligt for dig at komme i gang med klimahandling. I appen kan du også følge dit bidrag til vores klimaprojekter såfremt, du er betalende medlem.
Appen er tilgængelig til både iOS og Android. Hent appen ved at klikke her.
Climaider ApS, Blågårds Pl. 4, 2200 København, Danmark — CVR-nr: 39835037
“Hernede er kun jeg og min gulerod, men tak fordi du besøger” :)